ZŠ s MŠ Jánosa Hetényiho s VJM Okoličná na Ostrove

Bejelentkezés
 • Adatok frissítése
  2014.09.12. Az aScÓrarend program adatai frissítve
 • Adatok frissítése
  2014.09.12. Az aScAgenda program adatai frissítve
 • Tanévnyitó

  Az iskola igazgatósága értesíti a tanulókat és a szülőket, hogy az ünnepélyes tanévnyitó 2014. szeptember 2-án 8.30 órakor kezdődik az iskola udvarán.
   

 • Koszorúcska 2014

  Iskolánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománnyá vált Koszorúcskát, a 8. és 9. osztályos diákok társastánc bemutatóját. A diákok első báljára – hatalmas érdeklődés és várakozás mellett – május 17-én került sor.

  A bemutatót megelőző hónapokban a 24 tanuló a szabadidejét nem sajnálva részt vett a táncpróbákon. Lelkes oktatójuk Ódor Mónika tanító néni volt. A gyerekek az alaplépések elsajátítása mellett koreográfiákat is tanultak. A próbák remek hangulatban zajlottak. A táncvilág széles repertoárjából olyan táncokat (angol keringő, cha-cha-cha, jive, rumba, csárdás, bécsi keringő) tanultak, amelyek a hétköznapi életben is hasznosíthatók.

  A sok próba és lázas készülődés után elérkezett a várva várt pillanat, mikor a diákok végre megmutathatták, hogy ezen az estén bizony ők uralják majd a táncparkettet. Az estét iskolánk igazgatónője, Ódor Anikó nyitotta meg, aki köszöntötte az első bálozókat, a tisztelt szülőket, rokonokat, barátokat és a pedagógusokat. Ezután Ódor Mónika tanító néni is szólt az egybegyűltekhez és röviden bemutatta az egyes tánctípusokat. A hangulatos, magas színvonalú táncbemutató után a gyerekek szüleiket is felkérték egy táncra, majd felnőttek és gyerekek remek báli hangulatban töltötték az estét.

 • Járási atlétika versenyen voltunk

  Az idei tanévben is részt vettünk a járási atlétika versenyen. A lányok csapatában tíz tanuló képviselte iskolánkat: Cseh Viktória, Šingliar Vivien, Kürthy Dóra, Balogh Nóra, Spitznágel Csilla, Csontos Mária, Križan Viktória, Kovács Nikolett, Spitznágel Erzsébet, Zakály Barbara. A csapat 29 csapatból a nagyon szép 4. helyezést érte el. Az egyéni versenyekben is értünk el helyezéseket – Križan Viktória a kriketlabda dobáson a 2. helyet, Balogh Nóra a 800 m –es futásban a 3. helyezést, Kürthy Dóra pedig a magasugrásban a 3. helyezést érte el.

    A fiúk csapata: Varga Attila, Prepletaný Róbert, Vontszemű Béla, Baranyovics Tamás, Antala Ádám, Csóka Erik, Csanaki Adorján, Matus Viktor – 27 csapatból a 8. helyezést érte el. Egyéni helyezések a fiúknál: Varga Attila a 2. helyezést érte el távolugrásban, 3. helyezést pedig a 60 m-es futásban.

  Kis iskolánk részéről mindenképpen nagyon szép eredményeket értünk el ezen a versenyen, a tanulóknak és felkészítő pedagógusaiknak gratulálunk!

 • Az én édesanyám esszéíró pályázat

  Iskolánk felső tagozatos diákjai bekapcsolódtak a Katedra folyóirat által meghirdetett Az én édesanyám c. esszéíró pályázatba. Az elkészült munkák közül kiválasztottunk 8-at, melyeket elküldtünk a pályázatra. Az összes beérkezett munka megtekinthető a Katedra folyóirat internetes honlapján (www.katedra.sk).

  Külön öröm számunkra, hogy iskolánk két tanulója kitűnően szerepelt az esszéíró pályázaton. A 2. kategóriában 21 pályamunka közül Tanító Bernadett, 5. osztályos tanuló munkája végzett a 3. helyen. A 3. kategóriában pedig Szalay Krisztina, 8. osztályos tanulónk munkájával elnyerte a 2. helyezést a beérkezett 38 pályamunka között. Sikeres pályázóink május 10-én, a Dunaszerdahelyen megrendezett díjátadón vehették át a megérdemelt könyvjutalmat és oklevelet. Gratulálunk mindkettőjüknek!

 • Föld napja 2014 az iskolánkban

  Ebben az iskolaévben április 25-én, pénteken tartottuk a Föld napját az iskolánkban. E nevezetes nap, mely bolygónk megóvására hívja fel a figyelmet, eredeti időpontja húshagyókeddre esett (érdekesség, hogy az egyik környezet- és egészségvédő felhívás pont a heti egy húsmentes nap), de ez még iskolaszüneti nap volt.

  Egy másik felhívás, ami a Föld Napjához kapcsolódik, a „Bringázz a munkába, suliba!” volt. Rendezvényünk vendége, amellett, hogy ezt naponta gyakorolja, kiterjesztette egészen a „Bringázz a nagyvilágba!” szintű szlogenné: Bujna Zoltán előadása közel 8000 km-es kerékpártúrájáról szólt, amely Közép-Ázsiába vezetett Vámbéry Ármin 150 évvel ezelőtti utazásának nyomában. Fényképekkel illusztrált beszámolójában többször is rámutatott az emberi felelőtlenség környezetromboló hatásaira, amikből arra a következtetésre jutott, hogy bizony nem hiábavaló a figyelemfelhívás és a környezetvédelmi nevelés.

  A sikeres előadás idegen tájai után a diákok a tornateremben az idegen tájak egzotikus hüllőivel, élőlényeivel ismerkedhettek meg. A lakóhelyükről, életmódjukról szóló ismertetővel kísért bemutató elején még felfedezhető volt némi viszolygás az ismeretlentől, de a bemutató végére már bátran simogatták és fényképezkedtek a tanulók a többméteres pitonokkal is.

  De nemcsak idegen országok és egzotikus állatok nyűgözhetnek le bennünket, hanem olyan vidékek természetvilága is, amely lakóhelyünktől néhány kilométerre terül el. Egy, a Szigetköz páratlan élővilágát bemutató, természetfilmet is megtekintett a diáksereg.

  A rendezvényünk záró programjaként pedig iskolánk környékéről távolítottuk el a sajnos nálunk is előforduló felelőtlen emberek környezetcsúfító nyomait, a szanaszét eldobált szemetet, csomagolóanyagokat, műanyag flakonokat.

 • A költészet napja - „…A vers örök”
  2014. április 11-én iskolánkban rendhagyó irodalomórákon emlékeztünk meg József Attila születésnapjáról. A diákok megismerkedtek a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének nehéz gyerekkorával, életének rögös útjaival. Az életrajz ismertetése után felolvastuk a költő Tiszta szívvel és Születésnapomra c. verseit. A verseket elemeztük, megbeszéltük. A tanulságos órát azzal zártuk, hogy közösen megtanultuk József Attila Mama c. versét. 

   

 • Hagyományos MESEVETÉLKEDŐ

  Immár 7. alkalommal szerveztük meg iskolánkon a hagyományos mesevetélkedőt, melynek során minden évben más-más mesékkel foglalkozunk. Idén április 1- jén tartottuk vetélkedőnket annak tiszteletére, hogy ebben az évben Hans Christian Andersen meséivel foglalkoztunk, akinek nevéhez fűződik az 1967 óta világszerte tartott GYERMEKKÖNYVEK NEMZETKÖZI NAPJA. 

  Idén 10 csapat vett részt mesevetélkedőnkön, melyek között voltak külföldről érkező csapatok is. Az ekecsi Arany János Alapiskolából 1 csapat érkezett, a laki alapiskolából szintén 1csapat, a nagykeszi alapiskola 2 csapattal nevezett be, a magyarországi Mocsa község Arany János Általános Iskola 2 csapatot készített a versenyre, Megyercsről 1 csapat jött és a helyi alapiskola 3 csapattal vett részt a versenyen. A csapatoknak a versenyt megelőző 2-3 hónapos időszakban 10 kijelölt H.Ch. Andersen mesét kellett elolvasniuk, melyekből felkészülve érkeztek a vetélkedőre. A versenyen 3 tagú csapatok mérték össze tudásukat úgy szövegértés, mint memória és szövegértelmezés szempontjából. A verseny eredményét a 3 tagú zsűri az összegyűjtött pontok szerint bírálta el. A szerzett „ cseresznyék „ mennyisége  alapján nagyon szoros küzdelem alakult ki, melynek során 1-2 pont különbséggel sorakozhattak fel a csapatok: Első helyen végzett a magyarországi Mocsa község iskolacsapata, második lett Megyercs csapata és harmadik helyen az ekecsi iskolások végeztek. A győztes csapatok könyvjutalomban és tárgyi jutalomban részesültek. Minden résztvevő oklevelet kapott a verseny szervezőitől a  részvételért valamint apró ajándékot. A vendégcsapatok számára a házigazák meseelőadást készítettek a „ Fülemüle „ c. meséből.

  Reméljük, a jövőben egyre több iskola kapcsolódik be versenyünkbe!

       Szeretettel várunk mindenkit!

 • 1848-49-es megemlékezés

  Talpra magyar, hí a haza!

  Az 1848-as forradalomra - hagyományainkhoz híven - az idén is emlékeztünk. A kultúrházban megtartott megemlékezés az énekkar fellépésével kezdődött, majd pedig látványos jelenetekkel, forradalmi, zenei, irodalmi összeállításokkal idéztük fel a 166 évvel ezelőtti eseményeket. A Himnusz eléneklése után elhelyeztük az emlékezés koszorúját az 1848/49-es emlékműnél.

 • Karnevál 2014

  A tavaszi szünet előtt, az utolsó tanítási napon, tanulóink a helyi kultúrházban farsangi bálon vettek részt. A hagyományoktól eltérve, nemcsak az alsó tagozatos tanulók, hanem a többi évfolyam is jelmezt öltött. Nekik osztályonként kellett kitalálniuk egy-egy ötletes jelmezt. Öröm számunkra, hogy sokan részt vettek és komolyan vették ezt a kihívást. Nem szégyenkeztek, bátran beöltöztek különféle jelmezekbe. A buliban kicsik és nagyok együtt táncoltak, szórakoztak a közismert dallamokra. Míg a zsűri eldöntötte, hogy melyik a legsikeresebb jelmez és a legötletesebb álarcot öltött osztály, a szórakozni vágyó gyerekek különféle táncos játékokban vettek részt. A szomjukat és az éhségüket a „büfében” csillapíthatták. A zsűri  tetszését leginkább az otthon, saját kezűleg készített jelmezek nyerték  el. A gyerekek csillogó szemét, örömét és jókedvét látva, nem volt hiábavaló megszervezni ezt a közös télbúcsúztató bált.


   

 • Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

  Idén is nagy lelkesedéssel készültek diákjaink a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyre. A regionális forduló Komáromban zajlott 2014. február 14-én.  A rengeteg gyakorlás, a helyesírási szabályok világában eltöltött idő meghozta gyümölcsét. A 7. osztályt Balogh Nóra és Ódor Bence képviselte, akik eredményes szereplésükért dicséretben részesültek. A 8. osztályosok mezőnyében Szalay Krisztina és Tamás Henrietta megismételték tavalyi sikeres szereplésüket. Krisztina az 1. helyet, Henrietta pedig a 2. helyet szerezte meg iskolánknak, ezzel bejutottak az országos döntőbe. Április 8 -án Érsekújvárban ismét bizonyíthatnak a lányok. Jó felkészülést és sok sikert kívánunk nekik.

 • Sítanfolyamon voltunk

  Az idén is részt vettek iskolánk diákjai a hagyományos iskolai sítanfolyamon. Igaz, az időpontot egyszer át kellett tennünk a kedvezőtlen hóviszonyok miatt, de végül eljutottunk Kokavára, ahol egy kellemes és sikeres hetet töltöttünk.

    Összesen 15 tanuló vett részt a tanfolyamon, ebből 11 fiú és 4 szem lány. Voltak közöttük, akik már tudták a sízés alapjait, hatan viszont most ismerkedtek meg ezzel az élvezetes sportággal. Mindannyian már az első napon elsajátították az alapokat, és felmehettek a magasabb hegyre is.

    Az utolsó napon Tále-n síeltünk, ami nagyszerű élményt jelentett számunkra. A sítanfolyam minden téren sikeresnek mondható, hiszen a kezdők megtanultak síelni, a haladók tovább tökéletesítették a tudásukat és baleset sem történt. A tanulók felejthetetlen élményekkel tértek haza.  

 • Farsangi bál

    

  Szeretettel meghívunk minden diákot

   

  az iskolai farsangi bálra,

  amelyet 2014. február 21-én, pénteken

  10 órától rendezünk a helyi művelődési házban.

 • Beíratás

  Beíratás  a  2014/2015-ös  tanévre

   

   

  Az  ekeli Hetényi János  Alapiskola és Óvoda  igazgatósága szeretettel várja Önöket iskolaköteles gyermekükkel együtt a leendő elsősök beíratására a 2014/2015 – ös tanévre,

   

  2014. január 28-án,

   

   kedden  délután  13 órától 16,30 óráig az iskola  épületében.


  Kérjük hozzák magukkal személyazonossági igazolványukat és gyermekük születési anyakönyvi kivonatát.

   

         Köszönjük bizalmukat.

                                

   

 • A karácsonyi ünnepekre hangolódtunk
  2013.12.20.

  Iskolánkban, ebben a tanítási évben is megtartottuk a karácsonyi ünnepvárót, amely egy egész héten keresztül zajlott. A foglalkozásokba alsó és felső tagozatos diákjaink egyaránt bekapcsolódtak az osztályfőnökök vezetésével. A kisebbek papírból, filcből, flitterből, szalvétából készítettek különféle karácsonyi díszeket, szalvétatartót, gyertyatartót, karácsonyfát. A nagyobbak is sok ötletet hoztak magukkal, melyeket igyekeztek megvalósítani. Készítettek például hóembert vattából, karácsonyfát rizsből és élő fenyőből, karácsonyfát állítottak létrából, amit kézzel készített díszekkel és égősorral díszítettek. Készültek adventi koszorúk, betlehem, 3dimenziós képeslapok és a mézeskalács sem maradt el. Az elkészült művekből az iskola folyosóján rendeztünk kiállítást. Biztos vagyok benne, hogy ez remek lehetőség volt arra, hogy az együtt munkálkodás, a közösség megélése és a szeretet gyakorlása ne csak szólam, hanem gyakorlat is legyen.

  Az utolsó tanítási napon megérkezett iskolánkba a Télapó az ördögök kíséretében. A diákok ezt a fáradozást tartalmas és szívet melengető karácsonyi műsorral köszönték meg. A szülők és a diákok figyelemmel kísérték a táncot, a színdarabokat, versikéket, dalocskákat és az énekkar fellépését. A műsor végén a Télapótól minden gyermek megkapta a várva várt csomagot.

 • Meghívó

      

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda Szülői Szövetségének  vezetősége szeretettel  meghívja Önt és kedves feleségét/férjét,valamint barátaikat a már hagyományosan megrendezésre kerülő szülők – pedagógusok – iskolabarátok batyubáljára,  amely    2013. november 23 – án, szombaton  kerül megrendezésre az ekeli kultúrházban . 

  Mindenkit szeretettel várunk.

  A

 • Komjáthy István emléknap

  A falu méltán híres szülöttére emlékeztünk. Komjáthy István tiszteletére emléktáblát avattunk a községháza falán, az író egykori szülőházán. Komjáthy István író, a Mondák könyve szerzője 1917. március 30-án született Ekelen, és 1963. december 20-án halt meg Budapesten.

  Komjáthy István példamutató életútjával, műveiben nagy tudással, a hagyományokat megőrizve, gazdag szókinccsel mesél kicsiknek és nagyoknak.

  Czakó Gábor szerint: ,, A hagyomány - a legáltalánosabban véve - az ág, amin ülünk. Ami ránk maradt őseinktől, ami fönntart bennünket, amire a jövőt, az újat építeni fogjuk. Ahogy eleink is tették. ,, És tesszük mi is, amikor Komjáthy István műveit olvassuk, meséin és legendáin keresztül megismerkedünk a magyar nép őstörténetével.

  A író családjával a 2003-tól tartó együttműködés során számos esemény részesei voltak tanulóink. Csak néhányat említenék a sok közül:

  - az óvoda ünnepélyes átadása, - a Komjáthy István Könyvtár avatása, - nagysikerű előadások, színdarabok az író műveiből, - az évente megrendezésre kerülő műveltségi és mesevetélkedő, - az író halálának 50. évfordulójára rendezett kiállítás megtekintése Leányfalun.

  A hálás utókor nevében iskolánk volt diákja Potháczky Angéla illusztrátor és karikaturista illusztrálta A jóslat és A sárkányölő Hajnal c.mondákat és elkészítette az író karikatúráját, amit  nagy tisztelettel átadott az író családjának. Utána diákjaink rövid kultúrműsorral tisztelegtek az író emléke előtt.

   

   

 • XVII.Hetényi János Napok

  Ekelen, ebben az esztendőben már 17. alkalommal emlékeztünk iskolánk és óvodánk névadójára, tudós Hetényi Jánosra. Ez alkalommal egybekötöttük a megemlékezést a Komjáthy István Emléknappal, így tisztelegve a helyi születésű író halálának 50. évfordulója előtt.

  A rendezvénysorozat a nyílt nappal kezdődött, ahol a szülők, a tanítási órák keretén belül, betekintést nyerhettek az iskola oktató-nevelő munkájába. A nyílt napokat követte az egészséges életmód napja, amelyre a gyerekek különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel érkeztek. Ezekből a délelőtt folyamán kreatív kompozíciókat készítettek, melyeket az iskola folyosóján mindenki megtekinthetett. Ezután, a kultúrházban megnéztük a Kuttyomfitty társulat előadásában A betyárok így éltek, úgy éltek című zenés mesejátékot. Ezt a napot a felső tagozatosok sportolással zárták, míg az alsó tagozaton Komjáthy István egy-egy mondájával ismerkedtek meg a gyerekek. A negyedik nap Mészáros Tamás és Varga Evelyn zenés műsorával indult. Erre a napra meghívtuk a megyercsi iskola diákjait is, akik örömmel jöttek el hozzánk. A zenés „ébresztő” után felső tagozatos diákjaink műveltségi vetélkedőn mérték össze tudásukat, melynek az idén Komjáthy mondák nyomában címet adtuk. A csapatoknak tíz, előre megadott mondából kellett felkészülniük. Az I. kategóriában (5.-6. osztály) első helyen végzett Gacsal Viktória, Kulcsár Nándor és Ódor Tamás csapata.  A II. kategóriában (7.-8.-9. osztály) az első helyet a Forgács Adrienn, Szalay Krisztina és Tamáš Henrietta alkotta csapat szerezte meg. Persze a többi csapatnak is kijár a dicséret, hisz ők is becsületesen elolvasták, feldolgozták a mondákat. Míg a nagyobbak vetélkedtek, a kisebbek sem tétlenkedtek. Kisdiákjaink a megyercsi gyerekekkel együtt, a tornateremben különféle sportjátékban mutathatták meg ügyességüket. A rendezvények ideje alatt, az iskola folyosóján megtekinthették az idelátogatók a Komjáthy István mondáiból készített rajzkiállítást. A XVII. Hetényi János Napok záróakkordjaként megkoszorúztuk Hetényi János emlékoszlopát az iskola udvarán.

                                                   

   

 • Október 6-i megemlékezés

  "Szabadságharcunk letűnt napvilága
  Te vakító nap a század delén,
  Nem pazaroltad sugarad hiába
  Bár vak sötétbe halt az égi fény...."

  Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja, hiszen 1849-ben Aradon ezen a napon végezték ki azt a 13 honvédtábornokot, akik a haza szabadságáért küzdöttek. Áldozatukkal a nemzet vértanúi lettek: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

  Iskolánk diákjaival október 7-én közösen emlékeztünk meg az aradi vértanúkról az iskola folyosóján. Tanulóink versekkel és gyertyagyújtással tisztelegtek emlékük előtt.

page: