ZŠ s MŠ Jánosa Hetényiho s VJM Okoličná na Ostrove

Bejelentkezés
 • Föld napja

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda ebben az évben is megrendezte a Föld napja eseményt, melynek egyik témája: „Alkoss hulladékból!”


  A világ környezet- és természetvédő társadalmának egyik legjelentősebb eseményén 1970 óta szerte a világon programokat, akciókat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet bolygónk romló állapotára, valamint tegyenek valamit a Föld védelme érdekében.
  A Föld napja keretében olyan alkotásokat készítettek a kisdiákok, amelyek már egyszer „használt” anyagokból (pl. újságpapírból, műanyag flakonból, nylon szatyorból, ruhaanyagokból stb.) készültek. Az alkotások, amelyekből kiállítást is rendeztünk, érzékeltetik, hogy hulladékokból is készíthetünk még olyan dolgokat, amelyek hasznosak lehetnek, információkat közölhetnek.

  A művek elkészülte után aszfaltrajzokkal hívtuk fel  községünk lakosainak figyelmét a környezetvédelem fontosságára és a Föld napja 2015 eseménysorozatra az iskola előtti körforgalomban.

  A felső tagozat diákjai 2 programból választhattak:

  1. Föld napja kerékpártúra – „...mert a kerékpározás környezetbarát, formálja testünket és lelkünket, örömöt ad, megismertet, és csodás helyekre csalogat!”
  2. Föld napja gyalogtúra – ahol a 6,5 km-es táv teljesítése közben megtekintettük az elmúlt években kitakarított és rendbetett helyszíneket, községünk természeti szépségeit, érdekességeit.

  Reméljük, hogy a Föld napi rendezvényeinkkel sikerült környezetünk természeti értékeire, azok megóvására felhívni a figyelmet.

 • A 2015-ös év első nemzeti ünnepére emlékeztünk

  Bátran mondhatjuk, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének és minden magyar ajkú embernek egy meghatározó esemény, a nemzeti identitásunk egyik alapköve.

  Iskolánkon ebben az évben is méltóképpen emlékeztünk meg a 167 évvel ezelőtt történtekről. A kultúrházban megtartott megemlékezésen iskolánk diákjai  zenés irodalmi jeleneteket adtak elő, melyeket két táncos koreográfia tett igazán emelkedett hangulatúvá. Az előadás után elénekeltük nemzeti imánkat és az ünnepség zárásaként koszorút helyeztünk el az 1848/49-es emlékműnél.

   

 • Itt a farsang, áll a bál

  Az idei évben is fergeteges farsangi mulatsággal búcsúztattuk a telet iskolánkban. A délelőtt megtartott két tanítási órán senkinek sem állt szándékában matek feladatokat oldani, vagy éppen történelemből felelni. Annál inkább foglalkoztatta a diákokat az órák után következő farsangolás. Kicsik és nagyok egyaránt bátran jelmezt öltöttek és közösen szórakoztak. Amíg a zsűri értékelt, addig a gyerekek különféle játékokban vettek részt és táncoltak. A tanulók jókedvét és örömét látva levonható a farsangi mulatság tanulsága: rendezzük meg jövőre is!

   

 • Sítanfolyamon voltunk

   

    Az idén is részt vettek iskolánk diákjai a hagyományos iskolai sítanfolyamon. Most új helyszínt választottunk: Závažná Porubán, az Opalisko nevű sípályán gyakorolhattuk és élvezhettük a sízést. Igazi téli időt fogtunk ki, nagyon jó hóviszonyokkal,  gyönyörű környezetben. Kellemes és sikeres hetet töltöttünk itt.

    Összesen 18 tanuló vett részt a tanfolyamon, ebből 12 fiú és 6 lány. Voltak közöttük, akik már tudták a sízés alapjait, ketten viszont most ismerkedtek meg ezzel az élvezetes sportággal. Mindannyian már az első napon elsajátították az alapokat, és felmehettek a magasabb hegyre is.

    Egész héten alpesi körülmények között síeltünk. Mindenki nagyon élvezte a nagyszerűen előkészített pályákon való siklást.  A sítanfolyam minden téren sikeresnek mondható, hiszen a kezdők megtanultak síelni, a haladók tovább tökéletesítették a tudásukat és baleset sem történt. A tanulók felejthetetlen élményekkel tértek haza.  

 • Adó 2%-a

  Tisztelt Szülők, Iskolabarátok! 

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda  mellett működő Szülői Szövetség vezetősége annak reményében fordul Önökhöz,   hogy az idei évben   befizetett adójuk 2 %-át a Hetényi János Alapiskola és Óvoda javára ajánlják fel.

   

 • Beíratás

  Az  ekeli Hetényi János  Alapiskola és Óvoda  igazgatósága szeretettel várja a kedves Szülőket és leendő elsős gyermekeiket az  ünnepi műsorral és vidám játszóházzal egybekötött beiratkozásra  , amelyet

   

       2015. január 28-án,

   

         / szerdán/ 14 órai kezdettel  tartunk.

        
  Kérjük hozzák magukkal személyazonossági igazolványukat és gyermekük  születési anyakönyvi kivonatát.

   

  Köszönjük bizalmukat.      

 • Karácsonyra hangolódva

  Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy a karácsony közeledtével igyekszünk díszbe öltöztetni szívünket és lelkünket az ünnepváró alkalmával. Minden osztály megtartotta a maga kis foglalkozását, melynek közösségformáló ereje nagyon is fontos napjainkban. A foglalkozások alkalmával néhány osztályban még karácsonyi dallamok is felcsendültek, így téve meghittebbé a karácsonyvárás pillanatait. A gyerekek és az osztályfőnökök sok érdekes ötlet hoztak magukkal, melyeket igyekeztek megvalósítani. Készültek például rajzolt és festett téli képek, képeslapok, különböző karácsonyi díszek papírból és kartonból, adventi koszorúk, fenyőfák muffin kapszliból, csillagok földimogyoróból, mézeskalács házikó és betlehem is. Az elkészült műveket az iskola folyosóján mindenki megtekinthette.

  Az utolsó tanítási napon megérkezett iskolánkba a jó öreg Télapó is, akit ez esetben egy ördög kísért el. Míg a Télapó egy kicsit megpihent, addig a diákok egy tartalmas és szívet melengető karácsony műsorral kedveskedtek neki, így köszönve meg azt, hogy ellátogatott közéjük. A műsor után minden csillogó szempár megkapta a megérdemelt csomagot.

   

 • Az angol nyelv oktatásának hatékony útján

  A 3. - 4. évfolyamban kezdődő kisgyermekkori idegennyelv – tanítás alapvető célja lélektani és nyelvi. Egyfelől kedvet ébreszteni a nyelvtanulás  iránt, valamint sikerélményhez juttatni a diákokat, másfelől megalapozni a későbbi nyelvtanulást.

  A tanítás fontos eszközei lehetnek a kiegészítő anyagok, amelyek nemcsak színesebbé tehetik az órát, hanem több gyakorlásra is lehetőséget adhatnak. Mindezzel  növelhetjük a diákok motivációját is. A tanítás színvonalát emelheti  a jó minőségű és változatos kiegészítő eszközök használata is.

  Iskolánk, az ekeli  Hetényi János Alapiskola és Óvoda  / Okoličná na Ostrove / előtérbe helyezi az idegen nyelvek oktatását, amelyre az iskola hagyományai is köteleznek, hisz az idegen nyelv oktatása már sok évvel ezelőtt elkezdődött iskolánkon. Az életkori sajátosságoknak megfelelő anyagot biztosítunk tanulóinknak már az 1. és 2. osztályban. Ennek hatékonyságát  csak növeli , ha mindezt már az óvodában is el tudjuk kezdeni. Célunk a lehetőségek kiaknázása , amit az adott életkor és érdeklődési kör lehetővé tesz.

  Mivel  3. osztálytól iskoláinkon kötelező az angol nyelv tanítása, ezért nem mindegy számunkra milyen hatékonysággal bír ennek oktatása az alsó tagozaton, hisz így már bizonyos elvárásokkal lépnek a tanulók a felső tagozatra, ahol ennek az idegen nyelvnek az oktatása folytatódik. Többek között ezért is szerveztük meg iskolánkon azt a 4. osztályban megtartott  angol nyelvi bemutató órát,  amelyre decemberben került sor. A bemutató órát az általunk 4. osztályban használt English World című tankönyv Macmillan Education  kiadójának segítségével tudtuk megvalósítani.  Az órát Greta Korpadiová, a kiadó tapasztalt képviselője tartotta, melyre meghívtuk a környező iskolák angol szakos pedagógusait is. Az óra célja a fent említett tankönyv megfelelő és hatékony használata, illetve az angol nyelvi óra játékos oktatási formájának bemutatása volt. A fő tevékenységi forma a bemutató órán belül a játék volt, amely a gyerekek számára önmagában motiváló tevékenység, melybe szívesen bekapcsolódtak.

  Az állatok, a számok, a színek, a gyümölcsök, az iskolai tárgyak, a család, a vásárlás  világa a gyerekek számára mind ismerősek, melyek könnyen felhasználhatók konkrét helyzetekben, szituációs játékokban vagy szerepjátékokban. Ez a fajta nyelvtanulás a természetes nyelvtanulás folyamatára épül. A tanulók az utánzás során megismernek nyelvi elemeket, szavakat, alapmondatokat, melyek felhasználhatók később a kommunikáció egységeként. A gyerekek az órán a nyelvet nem elvont tananyagként használták, hanem eszközként. Láthatóan szívesen tanultak és élvezték az órai munkát.

   A bemutató óra utáni megbeszélésen a pedagógusok kifejthették véleményüket, majd megoszthatták tapasztalataikat az idegennyelv oktatásával kapcsolatban . Betekintést nyerhettek a tankönyv nyújtotta további lehetőségekbe is, további hanganyagok, kártyák , ellenőrző feladatok, dalok,  versek, az egyes feladatok variációs lehetőségeibe,és nem utolsósorban bemutató órarészletekbe, melyeknek főleg a kezdő pedagógusok vehetik kiválóan hasznát.

  Hisszük, hogy a bemutató óráról minden pedagógus, akik Nagymegyerről, Nagykesziről, Nemesócsáról, Ekecsről , Csicsóról és Farkasdról elfogadták meghívásunkat, tapasztaltabban, gazdagabban és megelégedettséggel távoztak.

   

 • Meghívó

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda Szülői Szövetségének  vezetősége szeretettel  meghívja Önt és kedves feleségét/férjét,valamint barátaikat a már hagyományosan megrendezésre kerülő szülők – pedagógusok – iskolabarátok batyubáljára,  amely    2014. november 22 – én  kerül megrendezésre az ekeli kultúrházban . 

  Mindenkit szeretettel várunk.

 • Iskolánk névadójára emlékeztünk

  Iskolánkon immáron több éves hagyományra tekint vissza, hogy falunk híres szülöttje és intézményünk névadója, tudós Hetényi János református lelkész emléke előtt tisztelgünk.

  A XVIII. Hetényi Napok rendezvénysorozat a nyílt napokkal kezdődött, ahol a szülők, a tanítási órákon betekintést nyerhettek az iskola oktató-nevelő munkájába. Ezután következett az egészséges életmód napja, melyre a gyerekek zöldségeket és gyümölcsöket hoztak magukkal. Ezekből különféle kompozíciókat készítettek, melyeket az iskola folyosóján mindenki megcsodálhatott. Voltak köztük töklámpások, különféle állatok, autók és bábuk is. Néhány osztály készített plakátokat is, melyek az egészségtelen életmód kockázataira hívják fel a figyelmet. Tízóraira minden osztály kapott egy nagy tálca finomságot, melyen csupa-csupa egészséges harapnivaló – gyümölcs, aszalt finomság, müzli szelet – volt. Mondani sem kell, hogy a gyerekek egy pillanat alatt elfogyasztottak mindent. Ezt a napot a felső tagozatosok sportolással zárták, míg az alsó tagozatosok tettek egy sétát falunkban, Hetényi János nyomában. Megnézték az emlékművét a református templom előtt, majd kilátogattak a temetőbe, a síremlékéhez. Rendezvénysorozatunk utolsó napját egy rendhagyó történelemórával indítottuk, melyen nagyon sok érdekességet tudtunk meg Mátyás királyról és koráról. Ezután a felső tagozatos diákok műveltségi vetélkedő keretében mérték össze tudásukat, melynek témájaként Mikszáth Kálmán novelláit választottuk. A háromfős csapatoknak nyolc, előre megadott novellát kellett feldolgozniuk. Amíg a nagyobbak vetélkedtek, a kisebbek különféle sportjátékokban mutathatták meg ügyességüket. Miután a felsősök befejezték az elmecsatát és az alsósok is kellemesen elfáradtak következhetett a várva várt eredményhirdetés. Elsőként a műveltségi vetélkedő eredményeit hirdette ki iskolánk igazgatónője. Az I. kategóriában (5.-6. osztály) első helyen végzett Bonc Klaudió, Forgács Nikolett és Tanító Bernadett csapata. A II. kategóriában (7.-8.-9. osztály) az első helyen Forgács Adrien, Szalay Krisztina és Tamáš Henrietta alkotta hármas végzett. Második pontként, az iskolánkban először megrendezett fotópályázat kiértékelésére került sor. A fotóverseny Az ősz színei címet viselte. A zsűri tagjait a pedagógusok alkották, akik úgy szavaztak a képekre, hogy nem tudták melyiknek ki a gazdája, hiszen a képek csak számokkal voltak megjelölve. A beérkezett fotók közül az első helyen végzett Vass Dávid József, 9. osztályos tanuló képe, a második helyezést Tamáš Henrietta, szintén 9. osztályos tanulónk fotója kapta, a „bronzérmet pedig Szabó Vivien, 6. osztályos tanuló szerezte meg a fotójával. A közönségdíjat (a diákok szavazatai alapján) szintén Szabó Vivien zsebelhette be.

  A Hetényi János Napok záróakkordjaként megkoszorúztuk Hetényi János emlékoszlopát az iskola udvarán.          

   

 • Jutalomkirándulás Budapesten

   Október nyolcadikán jutalomkirándulás keretein belül Budapestre látogattunk.

   Ezt a szerdai napot minden tanuló izgatottan várta, különösen azért, mert tanítási órák helyett a gyönyörű főváros egyes részeit barangolhattuk be. Az autóbusz reggel fél nyolckor indult az iskola épülete elől - izgatottabbnál izgatottabb utasokkal a fedélzetén -, majd két óra múlva megérkeztünk célállomásunkra, Budapestre. Utunk elsőként a Gyermekvasúthoz vezetett, ahova rövid kis séta után érkeztünk. Várakozás közben francia turistákkal ismerkedtünk, akikkel angol nyelven értettük meg egymást, miközben próbára tettük nyelvtudásunkat. A Gyermekvasúton korunkbeli kalauzokkal találkozhattunk, akiknek ‘’munkájukat’’ ámulattal csodáltuk. Ezt követően csapatunk egy hosszabb sétára indult a Budai-hegység  legmagasabb csúcsára, a János-hegyre. A fárasztó túra után kimelegedve értünk fel az Erzsébet - kilátóra, ahol sajnos az időjárási viszontagságok, valamint a sűrű köd miatt a meseszép kilátás elmaradt. Jókedvűen folytattuk tovább utunkat, mely során többek között a Várba látogattunk, kipróbáltuk a Budavári Siklót, valamint a Halászbástya szépségeit is megcsodálhattuk. Rövid városnézés után ismét buszra szálltunk, s kirándulásunkat egyórás plázázással zártuk. A nap végére mindenki kellően elfáradt ahhoz, hogy a hazautat legalább olyan csendesen töltsük, mint amennyire jól szórakoztunk a magyar fővárosban.

   Mindenképp egy tanulságos kiránduláson vettünk részt, ahol rengeteg új élménnyel és ismerettel gazdagodtunk. És bár közülünk már többen is jártak ezelőtt Budapesten, ezúttal ismét megbizonyosodhattunk arról, miért is olyan közkedvelt, s hogy miért nevezik az egyik legszebb európai fővárosnak.

  Szalay Krisztina

                 9.o.

 • Adatok frissítése
  2014.10.17. Az aScAgenda program adatai frissítve
 • Fotóverseny

   

                     Felhívás

                      Az ősz színei

   

  Szeretsz fényképezni? Az ősz a kedvenc évszakod? Nyitott szemmel jársz a világban?

  Az ősz színei címmel fotóversenyt hirdetünk. Ősszel kapcsolatos saját fotóidat várjuk október 10-ig . A fotókat USB-kulcson vagy nyomtatott formában lehet leadni az osztályfőnököknél. A legsikeresebb fotókat természetesen díjazzuk és kiállítást is rendezünk az iskola folyosóján.

   Eredményhirdetés a Hetényi napokon.

 • Meghívó

  Kedves Szülők !

  Iskolánk nevelőtestülete tisztelettel meghívja Önöket a 2014/2015-ös tanév első szülői értekezletére, melyet 2014. szeptember 29-én /hétfőn/ 14.30 órakor tartunk az iskola épületében.

 • Fizikai kísérletek bemutatója

  Iskolánk néhány tanulója 2014. szeptember 23-án a komáromi  Jókai Mór Alapiskolában egy nagyon érdekes és izgalmas kísérletsorozatot tekinthetett meg.

  A kísérletsorozatot a budapesti Csodák Palotája fizikus munkatársai mutatták be.

  A sorozat három fő motívuma a nyomáson alapuló, az alacsony hőmérsékleten történő és a mágneses illetve elektromágneses kísérletek voltak. Mindhárom kísérletfajták között akad számos olyan is, amelyet akár otthoni, házi körülmények között is ki lehet próbálni. Természetesen a veszélyesebb kísérletek házi kipróbálásának veszélyes és tilos voltára figyelmeztették a gyerekeket a munkatársak.

  Nagyon érdekes bemutató volt a sok kísérlet között például a rakéta-elv demonstrációja egyszerű műanyagflakon segítségével, amelyből a gyorsan kiáramló gázok repítették el a palackot néhány méterre. De nagyon szép volt pl. a lángtölcséres vagy a fordított rakétaelves kísérlet is, amelynél éghető anyagként alkoholt használtak. A szárazjéggel lehűtött lufi porrá zúzása, vagy a folyékony nitrogén padlóra löttyentése  lélegzetelállító volt. A kísérletsorozatot egy igazán nagy durranással fejezték be a fizikusok, amikor a folyékony nitrogénbe magasról forró vizet öntöttek és a hirtelen kitáguló gázok mennydörgésszerű robajt imitáltak. Tényleg jó volt, aki ezt megtekintette, biztosan nem bánta meg!

   

 • Hivatalos beszámoló a 2013/2014-es tanévről
  2014.09.24.

  Az iskola hivatalos beszámolója (Správa) elolvasható a "Dokumenty" menüpont alatt.

 • Nyári tábor

  Az idén másodszor került megrendezésre iskolánk diákjai számára a nyári tábor. Összesen 26 tanuló vett részt 3 pedagógus kíséretében. A legtöbben az ekeli alapiskola diákjai voltak, de csatlakoztak hozzánk tanulók Nagykesziről és Kolozsnémáról is.

       Július 21-én reggel 8-kor indult el az autóbusz a táborozókkal. Az úticél Počúvadlo – Bacsófalva turisztikai régiója volt. Odafelé az úton Léván álltunk meg, ahol megtekintettük a lévai vár állandó kiállítását, amely révén ismereteket szereztünk az avarok és kelták életéről, kultúrájáról, szokásairól. Ezután még Léván az Atlantis Centers-be látogattunk el. Itt a fizika törvényszerűségein alapuló játékokat próbálhattuk ki és az emeleti részeken betekintést nyerhettünk az egyiptomi fáraók életébe. Késő délután érkeztünk a szálláshelyre, ahol gyors szobaelosztás után a környéken tettünk egy kellemes sétát.

       Minden nap gazdag programban volt részünk. A Selmecbánya melletti Bartolomej tárnát néztük meg, majd utána a selmecbányai várat és óvárost. Ellátogattunk a Szent Antol kastélyba is, amely már felújított pompájában várja látogatóit. A táborban naponta jutott idő túrázásra, sétára a Počúvadlo-i tó körül, vetélkedőkre a szabadban. A legemlékezetesebb a Sitno-hegy megmászása, amely a Selmeci-hegység legmagasabb pontja (1009 m). Volt lehetőség fürdésre, pezsgőfürdőzésre, szaunázásra is. Esténként közös programok keretében szórakoztunk. Az utolsó este az értékelés és díjkiosztás után a tábortűznél folytatódott. A kis csapat a tűz körül dalra fakadt, közben sütögették a nyársra tűzdelt finomságokat. A hazafelé vezető úton Nyitra városát is érintettük.

       Elmondhatjuk, hogy a tábor elérte a célját:

  • diákjaink megismerhették Szlovákia szép vidékeit, történelmi emlékeit,
  • szlovák nyelvtudásukat is bővíthették,gyakorolhatták.

  Összegzésképp elmondható, hogy a tanulók új ismeretekkel és gazdag élményekkel tértek haza.

   

 • Tanévnyitó

  Az iskola igazgatósága értesíti a tanulókat és a szülőket, hogy az ünnepélyes tanévnyitó 2014. szeptember 2-án 8.30 órakor kezdődik az iskola udvarán.
   

 • Koszorúcska 2014

  Iskolánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománnyá vált Koszorúcskát, a 8. és 9. osztályos diákok társastánc bemutatóját. A diákok első báljára – hatalmas érdeklődés és várakozás mellett – május 17-én került sor.

  A bemutatót megelőző hónapokban a 24 tanuló a szabadidejét nem sajnálva részt vett a táncpróbákon. Lelkes oktatójuk Ódor Mónika tanító néni volt. A gyerekek az alaplépések elsajátítása mellett koreográfiákat is tanultak. A próbák remek hangulatban zajlottak. A táncvilág széles repertoárjából olyan táncokat (angol keringő, cha-cha-cha, jive, rumba, csárdás, bécsi keringő) tanultak, amelyek a hétköznapi életben is hasznosíthatók.

  A sok próba és lázas készülődés után elérkezett a várva várt pillanat, mikor a diákok végre megmutathatták, hogy ezen az estén bizony ők uralják majd a táncparkettet. Az estét iskolánk igazgatónője, Ódor Anikó nyitotta meg, aki köszöntötte az első bálozókat, a tisztelt szülőket, rokonokat, barátokat és a pedagógusokat. Ezután Ódor Mónika tanító néni is szólt az egybegyűltekhez és röviden bemutatta az egyes tánctípusokat. A hangulatos, magas színvonalú táncbemutató után a gyerekek szüleiket is felkérték egy táncra, majd felnőttek és gyerekek remek báli hangulatban töltötték az estét.

 • Járási atlétika versenyen voltunk

  Az idei tanévben is részt vettünk a járási atlétika versenyen. A lányok csapatában tíz tanuló képviselte iskolánkat: Cseh Viktória, Šingliar Vivien, Kürthy Dóra, Balogh Nóra, Spitznágel Csilla, Csontos Mária, Križan Viktória, Kovács Nikolett, Spitznágel Erzsébet, Zakály Barbara. A csapat 29 csapatból a nagyon szép 4. helyezést érte el. Az egyéni versenyekben is értünk el helyezéseket – Križan Viktória a kriketlabda dobáson a 2. helyet, Balogh Nóra a 800 m –es futásban a 3. helyezést, Kürthy Dóra pedig a magasugrásban a 3. helyezést érte el.

    A fiúk csapata: Varga Attila, Prepletaný Róbert, Vontszemű Béla, Baranyovics Tamás, Antala Ádám, Csóka Erik, Csanaki Adorján, Matus Viktor – 27 csapatból a 8. helyezést érte el. Egyéni helyezések a fiúknál: Varga Attila a 2. helyezést érte el távolugrásban, 3. helyezést pedig a 60 m-es futásban.

  Kis iskolánk részéről mindenképpen nagyon szép eredményeket értünk el ezen a versenyen, a tanulóknak és felkészítő pedagógusaiknak gratulálunk!

page: