ZŠ s MŠ Jánosa Hetényiho s VJM Okoličná na Ostrove

Bejelentkezés
 • Adatok frissítése
  2015.09.10. Az aScÓrarend program adatai frissítve
 • Adatok frissítése
  2015.09.10. Az aScAgenda program adatai frissítve
 • Tanévnyitó

  Az iskola igazgatósága értesíti a tanulókat és a szülőket, hogy az ünnepélyes tanévnyitó 2015. szeptember 2-án 8.30 órakor kezdődik a kultúrházban.

 • Ha 2015, akkor a harmadik nyári tábor

  26 nappal a tanévzáró után végre elérkezett a vasárnap, amikor már csak egyet kellett aludni ahhoz, hogy hétfő reggel nyolc órakor elinduljon az autóbusz tele kalandvágyó gyerekekkel, felfedezni Svätý Jur környékét.

  Az odafelé vezető úton megálltunk Pozsonyban, ahol megnéztük a Markíza TV székhelyét és stúdióit, valamint ellátogattunk az állatkertbe és a dínóparkba, ahol még egy 3D-s vetítést is megnéztünk a dínók életéről. Délután fél négy magasságában érkeztünk meg a szálláshelyünkre, birtokba vettük a szobáinkat, kipakoltunk majd körülnéztünk a hotel körül és felsétáltunk a Biely Kameň romjaihoz, ami mindnyájunkat jól kifárasztott. A vacsora után, ahogy minden nap, úgy hétfő este is a kollektív foglalkozásoké, játékoké volt a főszerep. Ezek alkalmával jobban megismertük egymást és nagyon sokat nevettünk.

  Kedd, szerda és csütörtök délelőttönként fürödtünk a szálloda beltéri medencéjében, valamint kint játszottunk a foci-, röplabda- és teniszpályán. Kedden délután ügyességi és sportversenyeken mérhették össze erejüket és tudásukat a csapatok, melyekért jutalom is járt. Pici pihenő után lesétáltunk a városba fagyizni, körülnézni.

  Szerdán délután ragadozó madarak röptetését tekintettük meg a vöröskői vár lábánál, majd látogatást tettünk a várban is, ahol nagyon sok érdekességet tudtunk meg az évek során itt élt emberek életéről és a szobákat járva betekintést nyertünk mindennapjaikba.

  Csütörtök délután ismét buszra szálltunk és meg sem álltunk a Driny-cseppkőbarlangig. Csodálatos cseppkőlefolyásokat, cseppkőzászlókat, függőcseppköveket láttunk a barlangban, ahová 2000 év múlva visszavárnak bennünket, ugyanis akkor fog összeérni egy-egy alulról és felülről „növő” képződmény (ha 2000 év múlva nem is, de 1999 év múlva majd megnézzük, hogy mit alkotott a természet J).

  Péntek délelőtt összepakoltunk, átadtuk a szobáinkat és elindultunk hazafelé. Persze nem szerettük volna, hogy ilyen gyorsan vége legyen a tábornak, ezért egy kis kitérő még belefért, a Nagyszombat melletti kalandparkba. Itt aztán a kisebbek és nagyobbak is próbára tehették ügyességüket és kitartásukat a pályákon.

  Összegezve elmondhatjuk, hogy az idei nyári tábor is nagyon jól sikerült. Sok programban, játékban, nevetésben, szórakozásban volt részük a gyerekeknek és a pedagógusoknak egyaránt.

 • Június van. Vége a tanévnek. Itt az ideje az összegzésnek.

  A fotóalbumot lapozgatva megjelenik egy-egy program, kirándulás képe, az együtt megélt pillanatok, közös ünnepségeink… Visszatérnek az emlékek a sikeres versenyek utáni csillogó szemekről, az el nem készített házi feladatát magyarázó diákról, aki az ügyvédi vénáját próbálgatta…   

  A 2014/2015-ös iskolai évet 9 osztályban 127 tanulóval indítottuk el, közülük 18-an búcsúztak el alapiskolás éveiktől a tanévzáró ünnepségen. Nagy örömünkre a következő tanévben 19 elsős kisdiákot üdvözölhetünk majd iskolánkban.

   Hogy tanulóink jól érezzék magukat az iskolánkban, és „második otthonukként” tekintsenek rá, számos vonzó programot szerveztünk számukra idén is. Ilyen volt a budapesti jutalomkirándulás, a látogatás a gyallai csillagvizsgálóban, a színházi előadások megtekintése a Jókai színházban, a karácsonyi ünnepváró, az angol bemutató óra, az óvodásoknak tartott bemutató órák, a sítanfolyam, a karnevál, a már hagyománnyá vált mesevetélkedő a magyarországi Mocsa község és környező iskolák alsós diákjainak részvételével, a Föld napja, a természetiskola, a papírgyűjtés, a gyermeknap és az osztálykirándulások. Idén már 18. alkalommal emlékeztünk meg iskolánk névadójáról a Hetényi János napok keretein belül, amikor is a szülők betekintést nyerhettek az iskola falain belül folyó oktató-nevelő munkába, nagy hangsúlyt fektettünk az egészséges életmódra való nevelésre, sportoltunk, meghallgattunk egy nagyon tanulságos rendhagyó történelemórát és egy műveltségi vetélkedő formájában feldolgoztuk Mikszáth Kálmán néhány novelláját.

  Minden évben, ahogy az idén is megemlékeztünk az aradi vértanúkról és az     1848/49-es márciusi hősökről. Ünnepségeink között ott volt karácsonyi és az anyák napi műsor is. Részt vettünk a megyercsi sportnapon, ahol nagyon szép eredményt értünk el, valamint műsorunkkal gazdagítottuk a helyi falunapot is.

  Egy iskola életében talán a legfontosabb dolog a tehetséggondozás, mely évről évre meghozza gyümölcsét. Nagyon büszkék vagyunk diákjaink sikereire, akik szép eredményeikkel öregbítik iskolánk jó hírét mind a tanulmányi, mind a sportversenyeken. Diákjaink ebben az évben is ott voltak a Laki Matekon, a technika, az angol, a matematika, a biológia, a földrajz, a történelem és a fizika olimpián, a pytagoriádán, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyen, a Dobré slovo szavalóversenyen, a Vízváry Vilmos szavalóversenyen, valamint a 7 mérföldes csizmában heted7 határon át c. mesevetélkedőn, ahol egészen az országos fordulóig eljutottak a harmadik osztályos tanulók. Részt vettünk a Szép magyar beszéd és a Poznaj slovenskú reč járási fordulóján. Bekapcsolódtunk a Katedra folyóirat irodalmi és anyanyelvi versenyébe, ahol a hatodik osztályosokból verbuválódott csapatunk az országos megmérettetésig jutott. Sikeres pályamunkát küldtünk be a Katedra Alapítvány által meghirdetett esszéíró versenybe is. A sportversenyeken is szép számmal képviselték iskolánkat az ügyes diákok. Szép eredményeket hoztak a mezei futás, a bedminton, a lövészet, a gimnasztika és az atlétika versenyekről, a diákolimpiáról és a futballmérkőzésekről is. A lányok atlétika csapata eljutott a kerületi versenyre is, ahol sportgimnáziumokkal szemben is méltón megállták a helyüket.   

  Fontosnak tartottuk és az elmúlt tanévben is arra törekedtünk, hogy erősítsük a szülőkkel való kapcsolatot a szülői értekezletek alkalmával. Ezen alkalommal is szeretnénk megköszönni a kedves Szülőknek az önzetlen segítséget és támogatást.   

  Összegzésként elmondható, hogy iskolánk vezetősége, pedagógusai és diákjai ebben a tanévben sem tétlenkedtek, hanem tették a dolgukat, köszönet illeti ezért mindnyájukat.

  Végezetül kívánok minden kedves Diáknak és Kollégának kellemes, élményekben gazdag szünidőt. Vigyázzatok magatokra és egymásra, hogy szeptember 2–án kipihenve és nagy mosollyal köszönthessük majd az új tanévet.   

   

 • Természetiskolában jártunk

  Május közepén az alsó tagozatos tanulókkal természetiskolában voltunk. A gyerekek izgatottan készültek a nagy útra. Azon kívül, hogy sokat tartózkodtunk a természetben, hazánk pár nevezetességével is megismerkedtünk az egy hét alatt. Megtekintettük a trencséni és strečnói  várat. Sok érdekes dolgot is megtudtunk a várban élő emberek életéről. Mindkét helyen gyönyörködtünk a csodálatos kilátásban. Čičmany faluban egy egész délelőtt sétáltunk a kézzel festett régi házak közt. Megcsodáltuk a szlovák Betlehemet is, melyben kézzel faragott, egész falat beborító, mozgó képek voltak. Egyik délelőtt megmártóztunk a trencséni fedett uszodában. Ellátogattunk egy lovas farmra, ahol lehetőségük volt a gyerekeknek lovagolni is. A túrák során megcsodáltuk a természet szépségeit. Esténkét a szabadban sportoltunk. Aki még nem volt túl fáradt, az esténként bent versenyezhetett és táncolhatott. Az utolsó este a gyerekeknek rajzban és írásban kellett egy projektet készíteniük arról, hogy mi volt az, ami tetszett vagy nem tetszett nekik ez alatt az egy hét alatt. Ezt bemutatták a többieknek is. Nagy örömünkre mindenki jól érezte magát és rengeteg mesélnivalóval tért haza.

 • Járási atlétikaverseny
  2015.06.01.

  New photos were added to the album Járási atlétikaverseny.

 • Járási atlétika versenyen voltunk

  Az idei tanévben is részt vettünk a járási atlétika versenyen. A lányok csapatában nyolc tanuló képviselte iskolánkat: Balogh Nóra, Spitznágel Csilla, Križan Viktória, Tamáš Henrietta, Forgács Nikolett, Szabó Vivien, Gacsal Viktória és Venth Cyntia. A lánycsapat történelmi sikert ért el - 28 csapatból az 1. helyezést érte el, járási bajnok lett és iskolánkat képviselheti a kerületi bajnokságon. Az egyéni versenyekben is értünk el helyezéseket – Križan Viktória a krikettlabda dobáson a 2. helyet, súlylökésben a 3. helyet érte el.

    A fiúk csapata: Varga Attila, Prepletaný Róbert, Baranyovics Tamás, Matus Viktor, Szabó András, Paluska Ádám, Bohos Szilárd és Töltésy Csaba – 29 csapatból az előkelő 5. helyen végzett. Egyéni helyezések a fiúknál: Prepletaný Róbert magasugrásban a 3. helyezést érte el. Kis iskolánk részéről mindenképpen nagyon szép eredményeket értünk el ezen a versenyen, a tanulóknak és a felkészítő pedagógusaiknak gratulálunk!

 • Föld napja

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda ebben az évben is megrendezte a Föld napja eseményt, melynek egyik témája: „Alkoss hulladékból!”


  A világ környezet- és természetvédő társadalmának egyik legjelentősebb eseményén 1970 óta szerte a világon programokat, akciókat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet bolygónk romló állapotára, valamint tegyenek valamit a Föld védelme érdekében.
  A Föld napja keretében olyan alkotásokat készítettek a kisdiákok, amelyek már egyszer „használt” anyagokból (pl. újságpapírból, műanyag flakonból, nylon szatyorból, ruhaanyagokból stb.) készültek. Az alkotások, amelyekből kiállítást is rendeztünk, érzékeltetik, hogy hulladékokból is készíthetünk még olyan dolgokat, amelyek hasznosak lehetnek, információkat közölhetnek.

  A művek elkészülte után aszfaltrajzokkal hívtuk fel  községünk lakosainak figyelmét a környezetvédelem fontosságára és a Föld napja 2015 eseménysorozatra az iskola előtti körforgalomban.

  A felső tagozat diákjai 2 programból választhattak:

  1. Föld napja kerékpártúra – „...mert a kerékpározás környezetbarát, formálja testünket és lelkünket, örömöt ad, megismertet, és csodás helyekre csalogat!”
  2. Föld napja gyalogtúra – ahol a 6,5 km-es táv teljesítése közben megtekintettük az elmúlt években kitakarított és rendbetett helyszíneket, községünk természeti szépségeit, érdekességeit.

  Reméljük, hogy a Föld napi rendezvényeinkkel sikerült környezetünk természeti értékeire, azok megóvására felhívni a figyelmet.

 • A 2015-ös év első nemzeti ünnepére emlékeztünk

  Bátran mondhatjuk, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének és minden magyar ajkú embernek egy meghatározó esemény, a nemzeti identitásunk egyik alapköve.

  Iskolánkon ebben az évben is méltóképpen emlékeztünk meg a 167 évvel ezelőtt történtekről. A kultúrházban megtartott megemlékezésen iskolánk diákjai  zenés irodalmi jeleneteket adtak elő, melyeket két táncos koreográfia tett igazán emelkedett hangulatúvá. Az előadás után elénekeltük nemzeti imánkat és az ünnepség zárásaként koszorút helyeztünk el az 1848/49-es emlékműnél.

   

 • Itt a farsang, áll a bál

  Az idei évben is fergeteges farsangi mulatsággal búcsúztattuk a telet iskolánkban. A délelőtt megtartott két tanítási órán senkinek sem állt szándékában matek feladatokat oldani, vagy éppen történelemből felelni. Annál inkább foglalkoztatta a diákokat az órák után következő farsangolás. Kicsik és nagyok egyaránt bátran jelmezt öltöttek és közösen szórakoztak. Amíg a zsűri értékelt, addig a gyerekek különféle játékokban vettek részt és táncoltak. A tanulók jókedvét és örömét látva levonható a farsangi mulatság tanulsága: rendezzük meg jövőre is!

   

 • Sítanfolyamon voltunk

   

    Az idén is részt vettek iskolánk diákjai a hagyományos iskolai sítanfolyamon. Most új helyszínt választottunk: Závažná Porubán, az Opalisko nevű sípályán gyakorolhattuk és élvezhettük a sízést. Igazi téli időt fogtunk ki, nagyon jó hóviszonyokkal,  gyönyörű környezetben. Kellemes és sikeres hetet töltöttünk itt.

    Összesen 18 tanuló vett részt a tanfolyamon, ebből 12 fiú és 6 lány. Voltak közöttük, akik már tudták a sízés alapjait, ketten viszont most ismerkedtek meg ezzel az élvezetes sportággal. Mindannyian már az első napon elsajátították az alapokat, és felmehettek a magasabb hegyre is.

    Egész héten alpesi körülmények között síeltünk. Mindenki nagyon élvezte a nagyszerűen előkészített pályákon való siklást.  A sítanfolyam minden téren sikeresnek mondható, hiszen a kezdők megtanultak síelni, a haladók tovább tökéletesítették a tudásukat és baleset sem történt. A tanulók felejthetetlen élményekkel tértek haza.  

 • Adó 2%-a

  Tisztelt Szülők, Iskolabarátok! 

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda  mellett működő Szülői Szövetség vezetősége annak reményében fordul Önökhöz,   hogy az idei évben   befizetett adójuk 2 %-át a Hetényi János Alapiskola és Óvoda javára ajánlják fel.

   

 • Beíratás

  Az  ekeli Hetényi János  Alapiskola és Óvoda  igazgatósága szeretettel várja a kedves Szülőket és leendő elsős gyermekeiket az  ünnepi műsorral és vidám játszóházzal egybekötött beiratkozásra  , amelyet

   

       2015. január 28-án,

   

         / szerdán/ 14 órai kezdettel  tartunk.

        
  Kérjük hozzák magukkal személyazonossági igazolványukat és gyermekük  születési anyakönyvi kivonatát.

   

  Köszönjük bizalmukat.      

 • Karácsonyra hangolódva

  Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy a karácsony közeledtével igyekszünk díszbe öltöztetni szívünket és lelkünket az ünnepváró alkalmával. Minden osztály megtartotta a maga kis foglalkozását, melynek közösségformáló ereje nagyon is fontos napjainkban. A foglalkozások alkalmával néhány osztályban még karácsonyi dallamok is felcsendültek, így téve meghittebbé a karácsonyvárás pillanatait. A gyerekek és az osztályfőnökök sok érdekes ötlet hoztak magukkal, melyeket igyekeztek megvalósítani. Készültek például rajzolt és festett téli képek, képeslapok, különböző karácsonyi díszek papírból és kartonból, adventi koszorúk, fenyőfák muffin kapszliból, csillagok földimogyoróból, mézeskalács házikó és betlehem is. Az elkészült műveket az iskola folyosóján mindenki megtekinthette.

  Az utolsó tanítási napon megérkezett iskolánkba a jó öreg Télapó is, akit ez esetben egy ördög kísért el. Míg a Télapó egy kicsit megpihent, addig a diákok egy tartalmas és szívet melengető karácsony műsorral kedveskedtek neki, így köszönve meg azt, hogy ellátogatott közéjük. A műsor után minden csillogó szempár megkapta a megérdemelt csomagot.

   

 • Az angol nyelv oktatásának hatékony útján

  A 3. - 4. évfolyamban kezdődő kisgyermekkori idegennyelv – tanítás alapvető célja lélektani és nyelvi. Egyfelől kedvet ébreszteni a nyelvtanulás  iránt, valamint sikerélményhez juttatni a diákokat, másfelől megalapozni a későbbi nyelvtanulást.

  A tanítás fontos eszközei lehetnek a kiegészítő anyagok, amelyek nemcsak színesebbé tehetik az órát, hanem több gyakorlásra is lehetőséget adhatnak. Mindezzel  növelhetjük a diákok motivációját is. A tanítás színvonalát emelheti  a jó minőségű és változatos kiegészítő eszközök használata is.

  Iskolánk, az ekeli  Hetényi János Alapiskola és Óvoda  / Okoličná na Ostrove / előtérbe helyezi az idegen nyelvek oktatását, amelyre az iskola hagyományai is köteleznek, hisz az idegen nyelv oktatása már sok évvel ezelőtt elkezdődött iskolánkon. Az életkori sajátosságoknak megfelelő anyagot biztosítunk tanulóinknak már az 1. és 2. osztályban. Ennek hatékonyságát  csak növeli , ha mindezt már az óvodában is el tudjuk kezdeni. Célunk a lehetőségek kiaknázása , amit az adott életkor és érdeklődési kör lehetővé tesz.

  Mivel  3. osztálytól iskoláinkon kötelező az angol nyelv tanítása, ezért nem mindegy számunkra milyen hatékonysággal bír ennek oktatása az alsó tagozaton, hisz így már bizonyos elvárásokkal lépnek a tanulók a felső tagozatra, ahol ennek az idegen nyelvnek az oktatása folytatódik. Többek között ezért is szerveztük meg iskolánkon azt a 4. osztályban megtartott  angol nyelvi bemutató órát,  amelyre decemberben került sor. A bemutató órát az általunk 4. osztályban használt English World című tankönyv Macmillan Education  kiadójának segítségével tudtuk megvalósítani.  Az órát Greta Korpadiová, a kiadó tapasztalt képviselője tartotta, melyre meghívtuk a környező iskolák angol szakos pedagógusait is. Az óra célja a fent említett tankönyv megfelelő és hatékony használata, illetve az angol nyelvi óra játékos oktatási formájának bemutatása volt. A fő tevékenységi forma a bemutató órán belül a játék volt, amely a gyerekek számára önmagában motiváló tevékenység, melybe szívesen bekapcsolódtak.

  Az állatok, a számok, a színek, a gyümölcsök, az iskolai tárgyak, a család, a vásárlás  világa a gyerekek számára mind ismerősek, melyek könnyen felhasználhatók konkrét helyzetekben, szituációs játékokban vagy szerepjátékokban. Ez a fajta nyelvtanulás a természetes nyelvtanulás folyamatára épül. A tanulók az utánzás során megismernek nyelvi elemeket, szavakat, alapmondatokat, melyek felhasználhatók később a kommunikáció egységeként. A gyerekek az órán a nyelvet nem elvont tananyagként használták, hanem eszközként. Láthatóan szívesen tanultak és élvezték az órai munkát.

   A bemutató óra utáni megbeszélésen a pedagógusok kifejthették véleményüket, majd megoszthatták tapasztalataikat az idegennyelv oktatásával kapcsolatban . Betekintést nyerhettek a tankönyv nyújtotta további lehetőségekbe is, további hanganyagok, kártyák , ellenőrző feladatok, dalok,  versek, az egyes feladatok variációs lehetőségeibe,és nem utolsósorban bemutató órarészletekbe, melyeknek főleg a kezdő pedagógusok vehetik kiválóan hasznát.

  Hisszük, hogy a bemutató óráról minden pedagógus, akik Nagymegyerről, Nagykesziről, Nemesócsáról, Ekecsről , Csicsóról és Farkasdról elfogadták meghívásunkat, tapasztaltabban, gazdagabban és megelégedettséggel távoztak.

   

 • Meghívó

  A Hetényi János Alapiskola és Óvoda Szülői Szövetségének  vezetősége szeretettel  meghívja Önt és kedves feleségét/férjét,valamint barátaikat a már hagyományosan megrendezésre kerülő szülők – pedagógusok – iskolabarátok batyubáljára,  amely    2014. november 22 – én  kerül megrendezésre az ekeli kultúrházban . 

  Mindenkit szeretettel várunk.

 • Iskolánk névadójára emlékeztünk

  Iskolánkon immáron több éves hagyományra tekint vissza, hogy falunk híres szülöttje és intézményünk névadója, tudós Hetényi János református lelkész emléke előtt tisztelgünk.

  A XVIII. Hetényi Napok rendezvénysorozat a nyílt napokkal kezdődött, ahol a szülők, a tanítási órákon betekintést nyerhettek az iskola oktató-nevelő munkájába. Ezután következett az egészséges életmód napja, melyre a gyerekek zöldségeket és gyümölcsöket hoztak magukkal. Ezekből különféle kompozíciókat készítettek, melyeket az iskola folyosóján mindenki megcsodálhatott. Voltak köztük töklámpások, különféle állatok, autók és bábuk is. Néhány osztály készített plakátokat is, melyek az egészségtelen életmód kockázataira hívják fel a figyelmet. Tízóraira minden osztály kapott egy nagy tálca finomságot, melyen csupa-csupa egészséges harapnivaló – gyümölcs, aszalt finomság, müzli szelet – volt. Mondani sem kell, hogy a gyerekek egy pillanat alatt elfogyasztottak mindent. Ezt a napot a felső tagozatosok sportolással zárták, míg az alsó tagozatosok tettek egy sétát falunkban, Hetényi János nyomában. Megnézték az emlékművét a református templom előtt, majd kilátogattak a temetőbe, a síremlékéhez. Rendezvénysorozatunk utolsó napját egy rendhagyó történelemórával indítottuk, melyen nagyon sok érdekességet tudtunk meg Mátyás királyról és koráról. Ezután a felső tagozatos diákok műveltségi vetélkedő keretében mérték össze tudásukat, melynek témájaként Mikszáth Kálmán novelláit választottuk. A háromfős csapatoknak nyolc, előre megadott novellát kellett feldolgozniuk. Amíg a nagyobbak vetélkedtek, a kisebbek különféle sportjátékokban mutathatták meg ügyességüket. Miután a felsősök befejezték az elmecsatát és az alsósok is kellemesen elfáradtak következhetett a várva várt eredményhirdetés. Elsőként a műveltségi vetélkedő eredményeit hirdette ki iskolánk igazgatónője. Az I. kategóriában (5.-6. osztály) első helyen végzett Bonc Klaudió, Forgács Nikolett és Tanító Bernadett csapata. A II. kategóriában (7.-8.-9. osztály) az első helyen Forgács Adrien, Szalay Krisztina és Tamáš Henrietta alkotta hármas végzett. Második pontként, az iskolánkban először megrendezett fotópályázat kiértékelésére került sor. A fotóverseny Az ősz színei címet viselte. A zsűri tagjait a pedagógusok alkották, akik úgy szavaztak a képekre, hogy nem tudták melyiknek ki a gazdája, hiszen a képek csak számokkal voltak megjelölve. A beérkezett fotók közül az első helyen végzett Vass Dávid József, 9. osztályos tanuló képe, a második helyezést Tamáš Henrietta, szintén 9. osztályos tanulónk fotója kapta, a „bronzérmet pedig Szabó Vivien, 6. osztályos tanuló szerezte meg a fotójával. A közönségdíjat (a diákok szavazatai alapján) szintén Szabó Vivien zsebelhette be.

  A Hetényi János Napok záróakkordjaként megkoszorúztuk Hetényi János emlékoszlopát az iskola udvarán.          

   

 • Jutalomkirándulás Budapesten

   Október nyolcadikán jutalomkirándulás keretein belül Budapestre látogattunk.

   Ezt a szerdai napot minden tanuló izgatottan várta, különösen azért, mert tanítási órák helyett a gyönyörű főváros egyes részeit barangolhattuk be. Az autóbusz reggel fél nyolckor indult az iskola épülete elől - izgatottabbnál izgatottabb utasokkal a fedélzetén -, majd két óra múlva megérkeztünk célállomásunkra, Budapestre. Utunk elsőként a Gyermekvasúthoz vezetett, ahova rövid kis séta után érkeztünk. Várakozás közben francia turistákkal ismerkedtünk, akikkel angol nyelven értettük meg egymást, miközben próbára tettük nyelvtudásunkat. A Gyermekvasúton korunkbeli kalauzokkal találkozhattunk, akiknek ‘’munkájukat’’ ámulattal csodáltuk. Ezt követően csapatunk egy hosszabb sétára indult a Budai-hegység  legmagasabb csúcsára, a János-hegyre. A fárasztó túra után kimelegedve értünk fel az Erzsébet - kilátóra, ahol sajnos az időjárási viszontagságok, valamint a sűrű köd miatt a meseszép kilátás elmaradt. Jókedvűen folytattuk tovább utunkat, mely során többek között a Várba látogattunk, kipróbáltuk a Budavári Siklót, valamint a Halászbástya szépségeit is megcsodálhattuk. Rövid városnézés után ismét buszra szálltunk, s kirándulásunkat egyórás plázázással zártuk. A nap végére mindenki kellően elfáradt ahhoz, hogy a hazautat legalább olyan csendesen töltsük, mint amennyire jól szórakoztunk a magyar fővárosban.

   Mindenképp egy tanulságos kiránduláson vettünk részt, ahol rengeteg új élménnyel és ismerettel gazdagodtunk. És bár közülünk már többen is jártak ezelőtt Budapesten, ezúttal ismét megbizonyosodhattunk arról, miért is olyan közkedvelt, s hogy miért nevezik az egyik legszebb európai fővárosnak.

  Szalay Krisztina

                 9.o.

 • Fotóverseny

   

                     Felhívás

                      Az ősz színei

   

  Szeretsz fényképezni? Az ősz a kedvenc évszakod? Nyitott szemmel jársz a világban?

  Az ősz színei címmel fotóversenyt hirdetünk. Ősszel kapcsolatos saját fotóidat várjuk október 10-ig . A fotókat USB-kulcson vagy nyomtatott formában lehet leadni az osztályfőnököknél. A legsikeresebb fotókat természetesen díjazzuk és kiállítást is rendezünk az iskola folyosóján.

   Eredményhirdetés a Hetényi napokon.